- Потребан Вам је програмер? dejandozet.com .

Традиционална туристичко-спортска манифестација „Љубичевске коњичке игре” (Игре), од 1964. одржава се сваке године прве седмице односно викенда у септембру. На прекретници лета и јесени, Пожаревац и његова околина постају центар коњичког спорта и коњичких вештина. У граду влада право карневалско расположење, састају се модерни витезови, људи од седла и мамуза. Зајашу своје четвороноге лепотане и поделе мегдан на пожаревачком хиподрому. 

Започињу Љубичевске коњичке игре – дводневни коњички празник Пожаревљана и свих љубитеља коњичког спорта и коњичких вештина.

„Не вади ме без повода – не враћај ме без части.“

Садржај Игара би могао грубо да се подели на оно што се догађа другог и трећег дана трајања на хиподрому и на све што Играма претходи. Низ пратећих манифестација се одржавају на централном градском тргу и установама у граду. Организују се концерти естрадних уметника и група различитих музичких праваца, фолклорних ансамбала, представе, изложбе, пожаревачки карневал, спортски догађаји, књижевне вечери,...

Првог дана Игара, у преподневнин часовима, на пожаревачком Хиподрому се одржава изложба коња. 

Отварање Игара, свечаним дефилеом централним градским улицама, у каснијим послеподневним часовиома, дефилују коњанициучесници Игара, костимирани ликови пожаревачке историје у фијакерима, легионари из Виминацијума, најмлађи чланови Коњичког друштва „Кнез Михаило“. Уз дизање заставе Игара, најбољи у Љубичевском вишебоју из претходне године, полаже заклетву да ће се часно и поштено борити, надметати и спортски понашати за време Игара, уједнио предаје сабљу као симбол витезова, председнику Организационог одбора Игара који ће тадашњем витезу који победи, предати на чување до наредних Игара. „Љубичевске коњичке игре могу да почну“, изговарају, односно свечано отварају угледне, почасне личности Србије.

Након тога следи велики ватромет. Касни вечерњи сати „резервисани“ су за забаву гледалаца и посетилаца свечаног дефила Игара, када се организује концерт једног или више естрадних уметника. 

Садржај игара

Поред касача, галопера, прескакања препона и дресуре, ту су и атракције Љубичевски вишебој, изложба коња, волтижовање деце – почетне вежбе у савлађивању коњичких вештина – деца стара од 2 до 6 година их изводе уз помоћ својих тренера, а смисао вежби је у привикавању на коња, одржавање равнотеже.

Одржавање равнотеже на коњу

  • Волтижовање деце - почетне вежбе у савлађивању коњичких вештина -деца стара од 2 до 6 година их изводе уз помоћ својих тренера, а смисао вежби је у привикавању на коња, одржавање равнотеже.
  • Даљинско јахање- У програм Игара увршћен је 2007. године, представља испит грла и јахача. Дужина стазе која треба да се пређе износи 60 км. Старт и циљ трке је на хиподрому.
  • Утакмица у прескакању препона „Пожаревац“ је дисциплина где свака срушена препрека (препона) прати одбијање поена. У прескакању препона долази до изражаја умешност и стрпљење такмичара у случају да коњ „неће да слуша“.
  • Галопска трка „Куп Љубичева“ представља главну трку у којој стартују најбоља грла где такмичар јашући грло великом брзином стиже до циља. У овом надметању најуспешније грло је био зобнатички „Казанова“ са четири тријумфа. Две трке су посвећене Миловоју Живановићу и Благоју Урошевићу, најмлађа двогода грла и трогоци воде окршај у одвојеним тркама „Костолац“ и „Браничево“.
  • Касачка трка представља трку у којој такмичар вози грло упрегнуто у сулке. У касачком делу програма издваја се трка „Кнез Михаило“ у којој је највише пута трофеј освајала штала „Спорт лине“, грло Меррy Вицторy- петоструки победник.

Љубичевски вишебој

Љубичевски вишебој је по оригиналности, лепоти и динамичности јединствено надметење храбрих момака на одабраним коњима у пет традиционалних дисциплина.

  1. Гађање топузом – задатак такмичара је да растојање од 50 м пређу за највише пет секунди и изврше гађање топузом у гонг. Топуз се избацује замахивањем преко главе. Бочно растојање такмичара је три метра.
  2. Гађање стрелом – такмичари растојање од 58м прелезе за максимално време од 5,5 секунди и гађају у постављену мету са растојања од осам метара. Погодак је важећи само ако врх стреле додирне и забоде се у мету.
  3. Курирско јахање – такмичари у што краћем времену на растојању од 100 м у одласку и повратку предају и примају поруку. Обавезни су да се врате на коњу и са курирском торбицом која при одласку и повратку мора да буде дијагонално пребачена преко рамена.
  4. Гађање копљем – такмичари су обавезни да у овој дисциплини растојање од 50 м пређу за највише пет секунди и гађају у мету са растојања од осам метара. Погодак је важећи ако врх копља остави траг или се забоде у мету.
  5. Сеча сабљом – такмичар треба да пређе растојање од 68 м за највише седам секунди и изврши скидање фигуре главе са постоља, сечу дулека на постољу, пробијање мете пречника 30 цм постављене на тлу. Сабља се држи испред тела, а сеча се врши одозго.

У свакој од дисциплина такмичари освајају бодове, а посебан судијски жири за победника проглашава такмичара са највише освојених бодова.

Учесници вишебоја су само такмичари са територије општине Пожаревац, који су лични власници коња или корисници коња КД „Кнез Михаило“ и других одгајивача.

Најбољи српски пливач Милорад Чавић постао је први почасни витез од Љубичева. Чавићу је у београдском Медија центру 27.08.2007. године уручена свечана повеља, традиционални плашт и уникатна војна сабља, коју ће Одбор Љубичевских коњичких игара и град Пожаревац додељивати нашим најбољим спортистима, онима који буду остваривали вансеријске резултате.

У смирај дана, уместо честитке прелепе даме, витешка победничка рука вишебоја прима светлуцави пехар, плашт и сабљу. Сабља је уникатна, посебно скована за витеза Љубичевских игара и сваки нови победник вишебоја добија је од свог претходника и с поносом је чува до следећих Љубичевских коњичких игара. Сабља има угравиран витешки мото: „Не вади ме без повода – не враћај ме без части.“ 

До следеће године у исто време, када ће се опробати опет, само још јаче, брже и боље.

Историја игара

Почетком осамдестих година двадесетог века организован је дефиле учесика Игара улицама Београда, како би се привукао што већи број Београђана на Игре. Програм је био прећен делењем летака, који су укратко објашњавали прогам Игара, саобраћајну повезаност, начин смештаја,..Сарадња два града је требала да прерасте у традицоналну. 

Љубичевске коњичке почивају на традицији ергеле Љубичево која је једна од најстаријих ергела у Србији. „Оаза мира и тишине“, како чести посетиоци називају ергелу, основао је књаз Милош Обреновић 1853.

Прве коњичке трке на хиподрому у Пожаревцу, изграђеном 1892. године на око 50 хектара одржане су 6. маја 1893. године. На програму су биле Земљорадничка трка, Варошка трка, Подофицирска трка и Победна земљорадничка трка. Учествовало је 60 грла власника из Пожаревца, Великог Градишта, Касидола, Шапина и Великог Црнића. Награде за победнике износиле су од 20 до 300 динара. После 17 година, утемељена је и данас постојећа трка за двогода грла „Костолац“ на иницијативу индустријалаца Ђорђа Вајферта, сувласника рудника Костолац, који је за наградни фонд обезбедио 20.000 тадашњих динара. 

Трибине тадашњег хиподрома су биле мале и монтажне до изградње, данашјих бетонских. Велики хиподроми у свету имају обавезно шеталиште испред трибина, хиподром у Пожаревцу нема. Изградњом трибина близу галпоске стазе, посетиоци хиподрома у Пожаревцу ближе посматрају спортска такмичења, а самим тим и узбуђење је веће. 


Скорашњи коментари


Tanja Dimitrijevic 2021-08-08T20:10:37+02:00

Dobar dan Mozemo li doci kod vas kao posetioci da gledamo konje i trke? Recite mi kako radite? Mi dolazimo iz Smedereva Hvala

Dejan2021-08-08T20:10:37+02:00

Поштована Тања, хвала на интересовању, али ово није сајт ергеле Љубичево и молим Вас да их потражите преко њихове фејсбук странице. Хвала на разумевању.