- Потребан Вам је програмер? dejandozet.com .

Околина Пожаревца је прави "магнет" за археологе, посебно због остатка рушевина римског града Виминацијума. Обимна ископавања последњих година говоре да је живот у време римске империје у овим крајевима био веома богат и да су дешавања која су се овде одвијала, често за царство била од изузетног значаја, посебно у ИВ и В веку.

Виминацијум

По остацима који су пронађени, археолози тврде да су у Виминацијуму постојале велике палате од камена које су имале неку врсту централног грејања путем топле воде. Значајније зграде су биле украшене рељефима, мозаицима и статуама. За време владавине цара Хадријана, Виминацијум постаје центар римске провинције Горње Мезије, која је територијално обухватала данашњу Србију. Имао је веома развијену индустрију керамике, прераде метала и многобројне уметничке радионице.

Виминацијум

Препоставља се да је у Вимионацијуму израђиван накит и од племенитих метала, неко време је ковао сопствени новац. Пронађен је новац на коме су били израђени ликови жена ( жене римских царева ). До сада је пронађено преко 50.000 предмета. Међу њима су уникатна открића од светског значаја: хируршки инструменти за операцију ока, водени сат-клепсидра, перо од птичије кости-цаламус и фреске из ИВ века откривене у зиданој гробници на локалитету Пећине недалеко од Млаве.

Криза у Виминацијуму поклпала се са кризом у римској држави. Сјај некадашњег главног града провинције Горња Мезија полако је опадао. Почетком ИВ века нове ере постаје само војно утврђење. Једно време, у његовој околини, је била стационирана римска ратна флота на Дунаву. У В веку Хуни освајају утврђене градове на Дунаву. Том најездом пао је и Виминацијум.
Завршен је период када је овај крај у својој прошлости достигао највећи развој.