- Ја правим веб сајтове, јавите ми се ако Вам је израда сајта потребна.

Околина Пожаревца је прави "магнет" за археологе, посебно због остатка рушевина римског града Виминацијума. Обимна ископавања последњих година говоре да је живот у време римске империје у овим крајевима био веома богат и да су дешавања која су се овде одвијала, често за царство била од изузетног значаја, посебно у ИВ и В веку.

Виминацијум

По остацима који су пронађени, археолози тврде да су у Виминацијуму постојале велике палате од камена које су имале неку врсту централног грејања путем топле воде. Значајније зграде су биле украшене рељефима, мозаицима и статуама. За време владавине цара Хадријана, Виминацијум постаје центар римске провинције Горње Мезије, која је територијално обухватала данашњу Србију. Имао је веома развијену индустрију керамике, прераде метала и многобројне уметничке радионице.

Виминацијум

Препоставља се да је у Вимионацијуму израђиван накит и од племенитих метала, неко време је ковао сопствени новац. Пронађен је новац на коме су били израђени ликови жена ( жене римских царева ). До сада је пронађено преко 50.000 предмета. Међу њима су уникатна открића од светског значаја: хируршки инструменти за операцију ока, водени сат-клепсидра, перо од птичије кости-цаламус и фреске из ИВ века откривене у зиданој гробници на локалитету Пећине недалеко од Млаве.

Криза у Виминацијуму поклпала се са кризом у римској држави. Сјај некадашњег главног града провинције Горња Мезија полако је опадао. Почетком ИВ века нове ере постаје само војно утврђење. Једно време, у његовој околини, је била стационирана римска ратна флота на Дунаву. У В веку Хуни освајају утврђене градове на Дунаву. Том најездом пао је и Виминацијум.
Завршен је период када је овај крај у својој прошлости достигао највећи развој.