- Потребан Вам је програмер? dejandozet.com .

Овај истински храм уметности смештен у родној кући велике сликарке, пружа могућност посетиоцима да разгледајући њене слике упознају ову изузетну жену, сликара између два рата, једну од најинтересантнијих личности уметничке Европе тог периода.

Милена Павловић Барили

Рођена је 1909. године у браку италијанског композитора Бруна Барилија и Данице Павловић, врло рано је показала свој особен сликарски таленат. Вођена својим немирним духом Милена Павловић Барили је стигла до Шпаније, Лондона, Париза, Венеције, Америке у којој умире 1945. Урна са њеним пепелом се налази у Риму, на гробљу Тестацио. Њено сликарство сврставају у поетски надреализам који она исказује у својим песмама, сценографији и скицама за костиме.

Милена Павловић Барили

Милена је у САД била ангажована као илустратор најугледнијих модних журнала и часописа за уређење ентеријера и екстеријера (Вогуе, Схарм, Гламоур) и као креатор костима за балетске представе. Посетиоци у галерији могу да погледају преко 800 радова познате сликарке (уља на платну, темпере, пасели, акварели, цртежи), преко 600 цртежа које је сликарка радила у свом раном детињству, њене личне предмете, библиотеку, ручне радове, амбијент у коме се родила, одрасла, у који се враћала из светских метропола. Писала је из Њујорка да "небо није нигде толико лепо, као што је лепо небо над мојим двориштем у Пожаревцу".

Милена Павловић Барили

На Милениним сликама се углавном појављује једно лице, "лице саме уметнице, овалног, мирног и по мало мистриозног израза. Милена је била лепа, а њене слике су личиле на њу.

Или још боље, она је личила на своје слике". ( Жан Касу, Пожаревац, 1. март 1963 ) Галерија је стециште, не само највећих савремених ликовних стваралаца, већ и туриста који у великом броју сваке године посете ово чаробно царство слика, посебно за време одржавања бијенала "У светлости Милене"- ликовне манифестације која окупља учеснике из земље и иностранства, из оних дисциплина које су биле заступљене у Милениној уметности: сликарство, цртеж, костимографија, сценографија.