- Потребан Вам је програмер? dejandozet.com .

Посетили сте Пожаревац али нисте обишли градски парк и препознатљив споменик у њему "Милош у парку", онда као да нисте били у Пожаревцу. Пожаревац је дуго био друга престоница књаза Милоша Обреновића.

Књаз је у њему градио конаке за себе и породицу, формирао град са развијеном трговином јер је и сам био трговац, ослободио Пожаревац и Србију од Турака у Другом српском устанку 1815. године.

Као знак захвалности, подигнут му је споменик 1898. године. Споменик је открио тадашњи краљ Србије Александар Обреновић, у присуству бившег краља, свог оца Милана Обреновића. Споменик књазу Милошу Обреновићу, рад је познатог вајара Ђорђа Јовановића.

Урађен је у Паризу 1897. године. Представља веома лепо, вајарско дело изливено у бронзи, смештено испред Окружног здања у центру градског парка. На странама постамента споменика, поред чувене поруке књаза Милоша, упућене турском војсковођи: "Делибаша, царски делијо, ти имаш куда и на другу страну, а ја немам куда, него туда, па у живот или смрт." уклесане су и године које означавају рођење (1780) и смрт (1860) књаза Милоша, годину ослобађања снован је 1895, после београдског Народног музеја, најстарији је у Србији.

Милош у парку