- Потребан Вам је програмер? dejandozet.com .

Основан је 1895., после београдског Народног музеја, најстарији је у Србији.

У збирци слика Легата Миодрага Марковића, заступљена су дела више од 20 уметника. Неколико светских униката се налазе у музеју: перо ЦАЛАМУС које је служило за свакодневно писање по римским воштаним плочама, јединствена нумизматичка збирка, грб Виминациума изграђен од мермера. Потковичастог је облика, на њему је приказана стојећа женска фигура – персонификација Виминациума са чије се десне стране налази бик.

Велику вредност представља римски саркофаг из 3. века, богато украшен рељефним представама и надгробна стена једног римског легионара.

Народни музеј

У саставу Музеја су: Одељење археологије са лапидаријумом и импозантним споменицима древне културе Римљана, Музеј културне историје, Етно - парк на Тулби, Кућа Фонда Петра Добрњца, Легат Миодрага Марковића. У збирци слика Пожаревца од Турака (1815), 40. годишњицу Светоандрејске скупштине (1838).

На простору етно-парка, између осталог, се налази окућница, бурнар са витлом, кућа брвнара (Мелница), кућа разбијеног типа места (село Макце код Петровца) из осамдесетих година 19. века. Етно-парк захтева детаљну реконструкцију у циљу обезбеђења и културно-историјиских, спортско-рекреативних и забавних функција.