- Потребан Вам је програмер? dejandozet.com .

Грађење монументалног Окружног здања представљало је за Пожаревац остварење блиског контакта са Европом.

Тим пре што у Пожаревцу и околини, па и знатно шире, није било и нема значајнијег објекта те врсте из осамдесетих година 19. века, када се Србија, као млада краљевина (проглашена 1882.године) трудила да у многим погледима ухвати корак за старом Европом. Окружна власт је 1882. године почела порезом да скупља новац за изградњу Здања. Порез се скупљао пет година.

Пројекат за изградњу Окружног здања је урадио инжењер Милер. На месту Здања некада се налазио конак кнегиње Љубице који је срушен, после чега су исушени баровити терени (на месту где су данас пијаца и парк). Зграда Окружног здања изграђена је 1889. године. Према причама старих Пожаревљана, на изградњи Здања су радили италијански мајстори.

Фасада Здања, рађена у духу бечког академизма, подсећала је својим обликом и појединостима на зграде италијанске ренесансе.¨ Испред Здања се налази лепо уређен парк који је изграђен 1894. године.

Окружно здање

Окружно здање

Окружно здање

Здање, данас, представља зграду Скупштине општине града и један је од најлепших примера ондашњег градитељства. Преживело је природне стихије и више пожара али и даље пркоси времену и изазива дивљење посетилаца. Интересантно је да се спомене да је зграда ове величине у оно време завршена за годину дана.

За више од сто година своје историје, Окружно здање је постало значајан архитектонски, градитељски, историјски и културни споменик града и ширег подручја