- Потребан Вам је програмер? dejandozet.com .

Саборну цркву Светих архангела Михаила и Гаврила подигао је књаз Милош Обреновић далеке 1819. године и за време његовог боравка у Пожаревцу она је била саборни храм.

Саборна црква

Освештао је 1823. митрополит београдски Агатангел. Поред тога што је подигао цркву књаз је, заједно са својом породицом и угледним гостима, често посећивао и присуствовао литургијама које су се у њој одржавале. Једној од литургија присуствовао је пруски официр Пирх који је оставио значајна сведочанства о животу на двору књаза Милоша у Пожаревцу.

Како је богата прошлошћу и својом скоро једноставном архитектуром, несумњиво спада у наше занимљиве и важне споменике црквене културе.

Саборну цркву је СО Пожаревац, на предлог Републичког завода за заштиту споменика културе из Смедерева, прогласила и за непокретан споменик културе. Својевремено је изграђена без звоника, исто као неке значајне цркве тог времена, у Крагујевцу, Јагодини.

Саборна црква Светих архангела Михаила и Гаврила

Звоник је накнадно дозидан. На западној страни цркве налази се богато украшен портал изведен у српско-византијском стилу. Овај чувар нашег непроцењивог културног, духовног блага и наслеђа, посетиоцима нуди своју богату живописну унутрашњост, вредне старе записе

Иконе на иконостасу насликао је Никола Марковић 1870. године. Оне имају одређену историјску и уметничку вредност. У олтару цркве налази се мермерни свети престо који је израђен у Пешти, исклесан од црвенкастог мермера и углачан до високог сјаја. У комплексу Саборне цркве, на самом улазу у њу, налази се велелепни Епархијски двор који, поред цркве, чува побожност и верски пламен Пожаревљана.

Задовољите радозналост, било да сте верник, путник или туриста, посетите ово свето место, осетићете како вам душу преплавља благост и обожавање религиозне традиције која вековима траје код српског народа. У близини Пожаревца налазе се манастири: Рукумија 12 км, Заова 16 км, Брадача 25 км, Нимник 25 км, Витовница 45 км, Горњак 52 км, Тумане 56 км, Тршка црква 87 км и Покајница 50 км.