- Потребан Вам је програмер? dejandozet.com .

Заинтересовани сте да се упознате са новијом историјом Пожаревца, релаксирате и разонодите? Препоручујемо Вам – излетиште и спомен парк Чачалицу. Налази се на истоименом брду изнад града, на надморској висини од 200 метара, на километар од центра града. Покривена је густом шумом и са пуно зеленила, цвећа, има и три извора. Шуме су покривене са преко сто врста дрвета и близу 20.000 стабала.

Чачалица

Чачалица

Чачалица

Чачалица

Чачалица

Чачалица

Овде је први пут у источној Србији засађен кедар. Чачалица поседује идеалне услове за шетњу и разгледање биљних врста, а направљене су и бројне стазе за рекреацију и одмор, игралишта за децу.

Чачалица

Чачалица

Чачалица

Чачалица

Осећамо да је еколошка равнотежа човека и природе изнад свих наших разлика, извор живота и цивилизацијска обавеза. Зато се на Чачалици приводи крају градња Еко дома, између осталог, који ће заштитити и водити бригу о овој природној средини. Одређујући наш однос према природи, апелујемо на све, грађане, посетиоце Пожаревца и шире, да покажу мудрост, љубав и добру вољу ради очувања лепоте и необичности природе која нас окружује.

Чачалица

Чачалица

Чачалица

Чачалица је и спомен-парк јер се на овом простору налазе и три споменика. Први на који наиђете посвећен изгинулима за време Другог светског рата, други – совјетским војницима изгинулим у Другом светском рату. Куриозитет за овај споменик је да је у његовој најближој околини засађено 441 бреза из Русије са руском земљом у знак сећања на 441 изгинулих војника и официра.

Чачалица

Чачалица

Чачалица

Трећи споменик који се налази на самом врху брда, огромних димензија је Споменик слободи.

Споменик Звезда